Training en revalidatie

Het is bij Stal Vreedenburgh mogelijk om uw paard of (D/E-) pony verder te laten trainen en uit te laten brengen op wedstrijden in zowel dressuur als working equitation (WE). De training wordt verzorgd door Hester Bischot, Marco Boavista en/of de stalruiters.

De paarden worden getraind op basis van de Klassieke Rijkunst. Door het paard een goede basistraining te geven zal het zich maximaal ontwikkelen binnen zijn psychische en fysieke mogelijkheden en zich van daar uit ontwikkelen tot een goed presterend sportpaard, dat zijn werk in harmonie met zijn ruiter en met plezier zal doen. Klassieke rijkunst betekent, voor ons, dat we per paard bekijken wat het nodig heeft. We trainen niet via een vast patroon of systeem. Elk paard heeft zijn eigen trainingsschema en -doelen.

Bij Stal Vreedenburgh wordt er daarnaast veel tijd en aandacht besteed aan het welzijn en de gezondheid van de paarden. De paarden komen iedere dag buiten in het weiland (zomermaanden) of in de paddocks (wintermaanden) en krijgen kwalitatief hoogstaand voer om ze zo in topconditie te houden.

Er zijn bij Stal Vreedenburgh vele mogelijkheden wat betreft het trainen van uw paard. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

De kosten voor training bedragen vanaf 1 januari 2024 € 1000,- per maand.

U kunt bij Stal Vreedenburgh terecht voor revalidatie training van uw paard. De revalidatie wordt in samenwerking met, en onder begeleiding van, dierenarts en chiropractor Leonie ter Horst uitgevoerd. Revalidatie passen wij toe bij paarden met fysieke problemen zoals bijvoorbeeld een peesblessure, een spierscheur, ontstekingen in de wervelkolom en (beginnende) artrose. Deze paarden gaan door hun blessure hun lijf anders gebruiken. Wij revalideren het paard door eerst het fysieke probleem aan te pakken en het vervolgens te leren zijn lijf weer goed te gebruiken. Heeft uw paard een fysiek probleem of komen blessures iedere keer terug? Dan kunnen wij u wellicht verder helpen!

FASE 1 VRIJ MAKEN VAN FYSIEKE BLOKKADES

Uitvoerder: dierenarts/chiropractor

Voordat wij beginnen met het trainen van een (revalidatie) paard willen wij er zeker van zijn dat het paard geen fysieke blokkades in zijn lijf heeft. Veel problemen tijdens het rijden ontstaan doordat het paard iets niet kan uitvoeren vanwege dergelijke blokkades. Er ontstaan vaak diverse blessures, omdat het paard hierdoor zijn lijf anders gaat gebruiken. Bepaalde structuren, zoals banden en pezen, raken dan overbelast door verkeerd gebruik of teveel spanning. Daarom beginnen we met het oplossen van eventueel aanwezige fysieke problemen. Hierbij maken wij ook gebruik van een High Power Laser om kapotte weefselstructuren sneller en beter te herstellen. Lees hier meer over de werking en de mogelijkheden van de High Power Laser.

Naast de dierenarts/chiropractor werken we nauw samen met andere specialisten zoals een sportmasseur, hoefsmid en homeopatische dierenarts. Afhankelijk van het probleem en de constateringen van de dierenarts/chiropractor kunnen wij deze specialisten ook inschakelen. Indien nodig wordt er doorverwezen voor nader specialistisch onderzoek in een kliniek (naar keuze).

FASE 2 HERSTELLEN CORRECT LICHAAMSGEBRUIK EN BEWEGINGSPATROON

Uitvoerder: (revalidatie) trainer

Na het behandelen van het paard door de dierenarts/chiropractor, waardoor de fysieke blokkades zijn weggehaald, moeten we het paard weer leren zijn lichaam correct te gebruiken en zijn bewegingspatroon te herstellen. Dit doen we door middel van Werken aan de Hand en Longeren. Wij stellen voor elk paard een apart trainingsplan op. Dit trainingsplan is gebaseerd op wat de dierenarts/chiropractor heeft gevonden én op de aanleg van het paard. Gedurende het hele proces bestaat er intensief contact gehouden tussen de (revalidatie) trainer en de dierenarts/chiropractor.

FASE 3 TRAINEN ONDER ZADEL

Uitvoerder: (revalidatie) trainer en eigenaar

Nadat het paard zijn lijf weer correct kan gebruiken en zijn bewegingspatroon herstelt gaan we het paard trainen onder het zadel. Ook hierbij geldt weer dat elk paard wordt getraind op oefeningen die voor het paard nuttig zijn. Dit is voor elk paard anders! Ook tijdens deze fase wordt er weer nauw contact gehouden tussen (revalidatie) trainer en dierenarts/chiropractor. Wat de (revalidatie) trainer tegen komt onder het zadel kan door de dierenarts/chiropractor nagekeken en eventueel behandeld worden. Daarnaast moet u als eigenaar ook weer correct en met plezier met uw paard kunnen trainen. Daarom krijgt u om de week les om de vorderingen van uw paard te kunnen volgen en om thuis de training correct voort te kunnen zetten.

Een tijdje geleden heb ik mijn paard naar stal Vreedenburgh gebracht voor de revalidatie van een pees- en halsblessure. Hester is super kundig, en ook nog eens heel erg aardig. Het fijne aan haar is dat ze niet alleen mijn paard helpt, maar ze helpt mij ook. Ze wil altijd tijd vrij maken om even te helpen en les te geven en ze denkt vaak met mij mee. Ik vind het ook heel prettig dat ik zelf betrokken mocht zijn bij de revalidatie.

Natuurlijk hoop ik niet dat mijn paard weer een blessure krijgt, maar mocht dat zo zijn, zal ik hem zeker weer naar Hester brengen. Ik zal Hester altijd dankbaar blijven voor wat ze voor mijn paard en voor mij heeft betekend. Eindelijk herken ik mijn paard weer als hoe hij was voor zijn blessure. Echt top werk!

Tessa van der Ree

HET LAATSTE NIEUWS

Nieuws